Styrophobia Blog Ekologický Navigace ve světě etické a ekologické elektroniky v roce 2023

Navigace ve světě etické a ekologické elektroniky v roce 2023

Categories:

V dnešní technologicky řízené společnosti, naše vášeň pro novou elektroniku často přichází s významnou ekologickou a etickou cenovkou. Dopad výroby, přepravy a likvidace gadgetů je značný. Kromě toho mohou obavy z pracovních podmínek a spotřeby energie rychle zastínit vzrušení z pořízení nového zařízení.
Najít eticky vyrobenou a ekologickou elektroniku se může zdát náročné pro ty, kterým záleží na odpovědné spotřebě. Existují však kroky, které můžete podniknout, abyste minimalizovali negativní dopad svých nákupů.
S přispěním Toma Brysona, technologického specialisty společnosti Ethical Consumer, prozkoumáme praktické rady pro odpovědnější rozhodnutí. Tento britský časopis řadí značky na základě různých kategorií, od environmentálního zpravodajství po práva pracovníků.

  1. Prodlužte životnost zařízení

Nejlepší způsob, jak minimalizovat dopad na životní prostředí, je vyhnout se nákupu nových zařízení, kdykoli je to možné. Většina dopadů na životní prostředí, včetně emisí uhlíku, nastává během výroby. Místo toho prodlužte životnost svých stávajících zařízení jejich opravou. S hlasováním Federální obchodní komise USA o prosazení práva na opravu je to stále dostupnější. Společnosti jako Apple a Samsung začínají nabízet průvodce a opravné sady a iFixit je vynikajícím zdrojem pro výukové programy, průvodce a nástroje pro opravu vašich gadgetů.

2. Embrace Pre-owned Tech

Pokud je vaše zařízení neopravitelné nebo nakupujete něco nového, zvažte nákup použité nebo repasované technologie. Tato možnost může často poskytnout výrazné slevy na zařízení prakticky k nerozeznání od nových. Zatímco nákup z certifikovaných repasovaných obchodů nemusí nabízet nejhlubší slevy, stále získáte funkční zařízení v novém stavu se zárukou. Zvažte nákup použitý od prodejců nebo soukromých prodejců pro lepší nabídky, ale uvědomte si související rizika.

3. Prozkoumejte výrobce

Společnosti musí k výrobě elektronických zařízení získávat četné materiály a komponenty, často z různých zemí. Tato složitost znamená, že je náročné zaručit, že jakékoli zařízení je vyrobeno eticky a nezahrnuje vykořisťování pracovníků nebo poškození životního prostředí.
Je nezbytné prozkoumat výrobce za požadovaným zařízením a zvážit problémy, na kterých záleží nejvíce. V ideálním případě bude mít společnost robustní zásady týkající se práv pracovníků, řízení dodavatelského řetězce a ekologického získávání materiálů. Hledejte důkazy o závazku společnosti snižovat emise uhlíku, eliminovat škodlivé chemikálie a udržovat transparentnost v oblasti vyhýbání se daňovým povinnostem a politiky.

4. Znát standardy a štítky

Několik standardů a štítků vám může pomoci posoudit environmentální a etické dopady různých technologických zařízení. Například štítek EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool) Globální rady pro elektroniku hodnotí produkty pomocí různých kritérií vlivu na životní prostředí a dopadů.
Dalším doporučením je TCO Certified, značka udržitelnosti, která zohledňuje širokou škálu sociálních a environmentálních faktorů během celého životního cyklu produktu. Aby zařízení získala štítek s certifikací TCO, musí splňovat kritéria týkající se návrhu, výroby, práv pracovníků, konfliktních minerálů, nebezpečných chemikálií, zdraví a bezpečnosti uživatelů, trvanlivosti a recyklovatelnosti.

5. Mějte na paměti spotřebu energie

Spotřební elektronika vyžaduje k provozu energii. Výběr energeticky účinnějších spotřebičů a používání ekologických režimů může ušetřit značné množství energie po celou dobu životnosti zařízení. V USA hledejte vládní štítek Energy Star, který naznačuje, že zařízení odpovídá standardům energetické účinnosti stanoveným Agenturou pro ochranu životního prostředí. Na některých spotřebičích můžete také najít štítek EnergyGuide, který zobrazuje odhadované roční provozní náklady a spotřebu energie.
Ve Velké Británii a EU energetické štítky ukazují energetickou účinnost na stupnici od A do G, spotřebu energie a další podrobnosti, jako je objem, hluk a případně spotřeba vody. Tím, že budete mít na paměti svou spotřebu energie, můžete snížit svou ekologickou stopu a ušetřit na účtech za elektřinu.

6. Discover etické a ekologické značky

Hledání značek, které upřednostňují etické a ekologické postupy, může být skličující úkol. Existují však zdroje, které vám pomohou činit informovaná rozhodnutí. Například webové stránky jako Ethical Consumer poskytují tabulky skóre pro zařízení, jako jsou notebooky a smartphony, na základě environmentálních zpráv a práv pracovníků. Výběr značek, které odpovídají vašim hodnotám, může navíc pomoci podpořit vývoj udržitelnějších produktů.

7. Vyberte Si Etické Maloobchodníky

Tam, kde si koupíte svou elektroniku, může také něco změnit. Zvažte nákup od maloobchodníků pevně oddaných udržitelnosti a spravedlivým pracovním postupům. Někteří maloobchodníci nabízejí programy zpětného odběru, které recyklují stará zařízení, když si koupíte nová. Prozkoumejte maloobchodníky a jejich politiky, abyste se mohli informovaně rozhodnout.

8. Pozor na Greenwashing

Greenwashing označuje společnosti, které se propagují jako šetrné k životnímu prostředí, když jejich postupy neodpovídají jejich nárokům. Buďte opatrní vůči nepodloženým tvrzením a výzkumu, abyste ověřili pravost jejich úsilí o udržitelnost. Místo toho hledejte důvěryhodné certifikace, audity třetích stran a transparentní podávání zpráv, které vám pomohou vyhnout se taktice greenwashingu.

9. Zlikvidujte svou starou elektroniku zodpovědně

Když je čas rozloučit se se starou elektronikou, ujistěte se, že jsou řádně zlikvidovány. Mnoho elektronických zařízení obsahuje toxické materiály, které mohou poškodit životní prostředí, pokud nejsou správně recyklovány. Hledejte místní recyklační služby nebo programy zpětného odběru nabízené výrobci a maloobchodníky. Správná likvidace může pomoci snížit negativní dopad na životní prostředí a zabránit tomu, aby elektronický odpad skončil na skládkách.